Home » ПРЕДАНИЯ ЗА ЗАСЕЛВАНЕТО В ДУПНИ ВРЪХ /ДРУЖЕВО/, СОФИЙСКА ОБЛАСТ

ПРЕДАНИЯ ЗА ЗАСЕЛВАНЕТО В ДУПНИ ВРЪХ /ДРУЖЕВО/, СОФИЙСКА ОБЛАСТ

От по-възрастни събеседници научих  няколко предания за първоначалното заселване на територията на сегашното село Дружево, Соф. област, известно в миналото с наименованието Дупни връх. Три са преданията, които  моите събеседници са чули  от други възрастни хора.

1.Чумните епидемии в България са били три. При едната катастрофално било засегнато село Губислав, Софийско .Боледували и умирали цели семейства и фамилии. Стигнало се до там, че нямало кой да погребва мъртвите, завличали ги до местността Мършица и там ги оставяли. В един момент вече оставяли починалите около колибите, после нямало и кой да ги изнася навън. Селището тотално се обезлюдило. До една чешма живеело семейство Маркови, сламената им колиба била накрая на селото. Като видели как масово измират хората, те събрали каквото могли и избягали към днешната територия на село Дупни връх / Дружево/. Там се заселили и така се спасили от чумата. А селото Губислав за стотици години изчезнало от лицето на земята. Преданието не уточнява дали Маркови са заварили други хора там, където се заселили.

2.Другото предание е свързано със случка в с. Осиково още по времето на турското робство. В Осиково имало семейство, което се изхранвало като правело кошници. Наричали ги Кошничарите. Но по някаква причина това семейство си спечелило гнева и неприязънта на селяните. Кошничарите  били изгонени и се заселили в мястото, където днес е село Дружево.

Тези две предания чух от г-н Трайко Богданов, на 82 г., през 2015 г.

3.Третото предание също е свързано с времената на турското робство.Турската власт наблюдава строго селяните в селищата в района – дали внасят редовно данъците и задълженията си към държавата, дали спазват обществения ред. Когато някой селянин създавал проблеми на властта  и съселяните си,  го изселвали  в земите на днешно Дружево. Понякога  били изселвани цели семейства. С това се обясняват и многото еднакви фамилни имена в Дружево и околните селища.

Това предание съм чула от Петър Влахов, на 84 г.през 2013 г

Кога тези места са придобили наименование Дупни връх в преданията не се споменава.

 

Виолета Дичева

Февруари, 2015 г.

 

свали: Предание за заселването в Дупни връх /Дружево/, Софийска област…